همه‌چیز درباره

شیردهی

شیر‌دهی مهارتی آموختنی است که احتمالاً گاهی اوقات می‌تواند دشوار، خسته‌کننده و نا‌امید‌کننده باشد. نوزادان متولد‌شده به‌طور غریزی مکیدن پستان را بلد هستند اما برای یادگیری خوردنِ شیر، به زمان نیاز دارند.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

کهیر

کهیر نوعی واکنش آلرژیک است که نواحی قرمزرنگ، خارش‌دار و متورم بر روی پوست کودک ظاهر می‌شوند.

آلرژی به شیر گاو

سیستم ایمنی افرادی که به شیر حساسیت دارند به‌طور طبیعی به پروتئین موجود در شیر واکنش نشان می‌دهد.

_

احتقان پستان

احتقاق پستان

«احتقان» یعنی این که ممکن است پستان‌هایتان با شیر پر شوند که موجب تورم و درد پستان خواهد‌ شد. ممکن است نوزاد به دلیل احتقان پستان، در گرفتنِ آن مشکل داشته باشد. شیردهی مکرر بر اساس تقاضای نوزاد به جلوگیری از احتقان پستان کمک خواهد کرد، ولی اگر احتقان اتفاق افتاد:

فواید شیردهی

فواید شیردهی

مطالعات بسیاری نشان می‌دهند که شیر­دهی، خطر بیماری­‌های خاص را کاهش می‌دهد. کودکانی که شیر مادر خورده‌­اند، کمتر از بقیه‌ی دچار عفونت گوش و اسهال می‌شوند. همچنین، شواهد نشان می­‌دهند که شیر­دهی، خطر عفونت­‌های تنفسی، آسم، چاقی و دیابت نوع ۲ را کاهش می­‌دهد. شیر­دهی ممکن است خطر سرطان­‌خون در کودکی، دیابت نوع ۱ و اگزمای احتمالی را کمتر کند. هضم شیر مادر آسان­‌تر است زیرا پروتئین­‌های این شیر نسبت به شیر خشک متفاوت است.

همچنین، مدارکی مبنی بر مفید بودن شیر مادر در رشد کودک وجود دارد؛ به همین دلیل، پزشکان شیردهی را به مدت ۶ماه توصیه می‌کنند. با ادامه­‌ی شیردهی، غذا­های جامد نیز به مرور زمان معرفی می­‌شوند. شیر­دهی یک سال یا بیشتر با توجه به خواست مادر و نوزاد انجام می‌گیرد. ممکن است شیر‌دهی در برگشت سریع­‌تر به اندام پیش از بارداریِ مادران کمک کند. شواهدی نیز وجود دارند که نشان می­‌دهند شیر­دهی می‌تواند مادر را از ابتلا به برخی انواع سرطان محافظت کند.

فواید شیردهی برای کودکان و مادران کاملاً واضح است. با این حال، طبیعتاً این عمل همیشه آسان نیست.

استفاده از پستانک

استفاده از پستانک

معمولاً استفاده از پستانک برای کاهش خطر سندروم مرگ ناگهانی کودک (SIDS) پیشنهاد می‌شود.

برای مادران شیرده توصیه می‌شود که تا زمانی که شیر­دهی به خوبی جا نیفتاده، از پستانک استفاده نکنند زیرا در این صورت، غذایی که کودک برای رشد به آن نیاز دارد، با پستانک جایگزین خواهد‌ شد. شیر­دهی جاافتاده یعنی:

این مراحل پس از ۳ یا ۴ هفته اتفاق می‌افتند.

_

شروع شیردهی

شروع شیردهی

شیر مادر و چگونگی شیر­دهی، روند رشد و تکامل کودک را تغییر می‌­دهد. روتین تغذیه­‌ی نوزادان تازه متولد‌شده، با شیر­دهی کودکان ۶ماهه متفاوت است. با رشد کودک، مواد غذایی موجود در شیر مادر نیز با توجه به نیاز­های رشد کودک سازگار می­‌شود. همچنین، اگر مادر یا کودک در معرض برخی باکتری­‌ها یا ویروس­‌های جدید قرار بگیرند، خاصیت ضد‌عفونی‌کنندگی شیر نیز افزایش خواهد‌ یافت.

هفته‌­های اول شیر­دهی دوره­‌ی یادگیری مادر و کودک است. همکاری مادر با کودک به عنوان یک هم‌تیمی، کمی زمان‌بر است. پس از زایمان صبور باشید؛ روتین روزانه را تنظیم کرده و با شیردهی راحت باشید. میزان تغذیه و پوشک­‌های خیس را ثبت کنید. این کار می‌تواند به پزشک در ارزیابی تغذیه­‌ی کودک کمک کند.

روز اول شیردهی

روز اول شیردهی

کودکان سالم، آماده­ و خواهان شروع شیر­دهی در نیم تا ۲ ساعت اول پس از تولد هستند. ۱ تا ۲ ساعت اول، زمان مهمی برای پرستاری از کودک و بودن در کنار مادر است. پزشکان پیشنهاد می‌کنند که نوزادان بلافاصله پس از تولد در تماس ­مستقیم با مادر قرار بگیرند (یا زمانی که هم مادر و هم کودک آماده باشد).

تماس مستقیم به این معنی است که شکم عریان کودک، روی سینه­‌ی عریان مادر قرار داده شود. این کار کودک را گرم نگه داشته و در بالا نگه داشتنِ قند خون و خوردن شیر برای بارِ اول کمک می‌­کند. توصیه می‌­شود که نوزادان تا زمانِ اولین شیر­دهی، حداقل یک ساعت یا بیشتر در تماس مستقیم با مادر باشند. پس از چند ساعت بیداری، نوزاد خواب‌آلود می‌شود. برخی از نوزادان در روز تولد خود از خوابیدن، بیشتر از غذا خوردن لذت می‌برند. در ۲۴ ساعت اول پس از تولد، احتمالاً فقط چند پوشک تعویض خواهید‌ کرد.

روزهای دوم تا چهارم

روزهای دوم تا چهارم

ممکن است کودک در مکیدن و گرفتن نوک پستان به تمرین بیشتری نیاز داشته‌باشد. در روز دوم، کودک باید بیدار شده و هر ۱ الی ۵/۱ تا ۳ ساعت آمادگی خود را برای خوردن شیر نشان دهد که معادل ۸ تا ۱۲ بار شیر­دهی در طول ۲۴ ساعت است. این شیر­دهی­‌های مکرر، شیرِ اولِ غنی از آنتی‌­بادی­‌ها (آغوز) را برای کودک فراهم کرده و موجب تولید شیر بیشتری در پستان‌ها می‌شود. به نوزاد اجازه دهید تا زمان اتمام شیردهی، از یک پستان شیر بخورد. سپس می‌توانید قبل از پیشنهاد پستان دیگر، جای کودک را تغییر داده و از او آروغ بگیرید. اگر نوزاد تمایل زیادی به شیر خوردن از خود نشان نمی‌دهد، شیر­دهی بعدی را با پستان دیگر آغاز کنید.

مانند روز اول، در روز­های دوم و سوم نیز احتمالاْ پوشک خیس و کثیفِ کمی تعویض می‌شود. در صورت کاهش وزن نوزاد در روز‌های ابتدایی، تعجب نکنید! تعداد پوشک­‌های تعویض‌شده و وزن کودک، با افزایش شیر مادر بیشتر خواهد‌ شد.

کرامپ و گرفتگی رحم در طول چند روز اولِ شیر­دهی طبیعی است. ترشح شیر به‌علت مکیدن کودک، نشانه‌­ی مثبتی است. همچنین به این معنی است که رحم منقبض شده و به کاهش خونریزی کمک می‌کند. پیش از شیردهی ممکن است پرستار به دلیل درد به شما دارو بدهد.

برخی از مادران با ترشح شیر در سینه‌­ی خود، به­‌صورت جزئی احساس سوزش و گزگزی، گرگرفتگی یا سرما می‌­کنند. برخی دیگر به جز ریتم مکیدن کودک، چیز متفاوتی حس نمی­‌کنند. نوزادان همچنان درحال یادگیری هستند؛ بنابراین، ممکن است در طول شیردهی پستان‌­های شما درد کند. عوامل دیگری نیز ممکن است در این درد نقش داشته باشند ولی معمولاْ این درد­ها خفیف بوده و تا اواخر هفته­‌ی اول از بین می‌رود. اگر درد­ها ادامه‌دار بوده یا افزایش یابد، و یا در صورت ترک‌خوردگی نوک پستان‌ها، بهتر است به پرستار اطلاع دهید. پزشک و پرستار، احتمالا مشاور شیر­دهی را توصیه می‌کنند.

_

روزهای سوم تا پنجم

روزهای سوم تا پنجم

پس از روز سوم یا چهارم، شیر بیشتری خواهید داشت. زمانی که مقدار شیر افزایش می‌­یابد می‌توان گفت که شیر ترشح می­‌شود. از زمانی که کودک در هر شیر­دهی، شیر بیشتری می‌خورد ممکن است تدریجاً به خواب رفته و احساس رضایت بیشتری داشته باشد. طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت، باید پوشک‌های خیس بیشتری تعویض شود. تعداد پوشک­‌های کثیف نیز افزایش یافته و مدفوع نیز تغییر می‌کند. ممکن است از حالت مامیزه (Meconium)، نخستین حرکت روده­ نوزاد که چسبناک و تیره است، به مدفوع زرد خردلی شُل و دانه‌­دار تغییر کند.

افزایش وزن نیز باید با افزایش تولید شیر در ۲۴ ساعت بهبود یابد. بنابراین، نوزاد هر روز ۱۵ گرم افزایش وزن خواهد داشت. ممکن است با ترشح شیر متوجه پر­تر، سنگین‌­تر یا گرم­‌تر شدن پستان‌های خود شوید. مهم‌ترین کار هنگام ترشح شیر، شیر­دهی مکرر به کودک و تخلیه‌­ی کامل پستان است.

_

روزهای پنجم تا بیست‌وهشتم

روزهای پنجم تا بیست‌وهشتم

شیر­دهی نوزاد با گذشت ماه اول بهتر خواهد شد. انتظار حدود ۸ تا ۱۲ بار شیر­دهی در ۲۴ ساعت را داشته باشید. بگذارید نوزاد، پایان یافتنِ شیردهی را خودش تعیین کند. زمانی که نوزاد دهان خود را از نوک پستان جدا کرد، می­‌توانید پستان دیگر را به او پیشنهاد دهید. برخی از نوزادان در صورت تعویض پوشک و گرفتن آروغ، به خوبی از هر دو پستان تغذیه می‌کنند. معمولاْ نوزاد به مدت کوتاهی از پستان دیگر تغذیه می­‌کند. گاهی ممکن است نوزاد تمایلی به تغذیه از پستان دوم را نداشته باشد. در شیردهی بعدی، ابتدا پستان دوم را توصیه کنید. نوزاد باید موارد زیر را ادامه دهد:

اگر فکر می‌کنید که نوزاد به اندازه‌ی کافی تغذیه نمی‌کند، با پزشک مشورت کنید.

نکات کلی درمورد هفته‌های اول

نکات کلی درمورد هفته‌های اول

عادات هر نوزاد با دیگری متفاوت است. برخی سریع می‌­خورند و برای برخی دیگر، بلعیدن هر قطره، زمان می‌­برد. ممکن است برخی نوزادان، توقف‌های مکرر هنگام خوردن شیر داشته باشند. به نوزاد اجازه دهید که نحوه‌ی شیردهی را خودش پیش ببرد. این نوع شیر­دهی، مقدار چربی و کالری شیر را که کودک دریافت می­‌کند، افزایش می‌دهد. اگرچه برخی از نوزادان برای آرامش خود به مکیدن پستان خالی هم ادامه می‌­دهند. این موضوع با گذشت زمان قابل‌تشخیص خواهد‌ بود. در صورت ادامه دادن نوزاد به این عمل و تجربه‌ی درد توسط مادر، بهتر است به آرامی نوزاد را از پستان جدا کنید. اگر شیر­دهی جا افتاد، می‌توانید از پستانک استفاده کنید.

اگر اطمینان ندارید که کودک سیر شده است یا نه، پستان دیگر را به او پیشنهاد دهید. نوزاد احتمالا چندین دوره‌ی جهش رشدی (Growth spurt) را در طول ۲ تا ۴ روز طی خواهد کرد. در طول این دوره، نوزاد تقریباً هر یک ساعت یک‌بار تمایل به خوردن شیر خواهد د‌اشت. نوزادان معمولاْ جهش رشد را در هفته­‌های ۲ تا ۳، ۴ تا ۶ و حدود ۳ماهگی تجربه می‌­کنند. شیر­دهیِ بیشتر در این دوران، حائز اهمیت است. در طی چند روز، نوزاد به یک الگوی معمولی بر­می‌گردد.

به نوزاد اجازه دهید تا سرعت شیر­دهی را خودش تنظیم کند. به نشانه‌های نیاز او به غذا دقت کنید. برخی از نشانه‌ها شامل موارد زیر است:

مدت زمان و تعداد شیر­دهی در هر نوزاد متفاوت است. همچنین، شیر و ظرفیت پستان هر مادر نیز متفاوت است. شیردهی با اجبار به کودک برای افزایش فواصل بین شیر­دهی یا پیروی از برنامه‌های غذایی خاص می‌­تواند منجر به کم شدنِ افزایش وزن او شود.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.