همه‌چیز درباره

لوزه سوم

لوزه‌ی سوم تکه‌ای از بافت است که در مجرای پشت بینی قرار دارد. مانند لوزه‌‌ها، لوزه‌ی سوم نیز با به دام انداختن باکتری‌ها یا ویروس‌های مضری که آن‌ها را تنفس می‌کنیم یا می‌بلعیم، به حفظ سلامتی بدن کمک می‌کنند. لوزه‌ی سوم با مبارزه‌ با عفونت‌ها در نوزادان و کودکان کار مهمی را انجام می‌دهند. اما با رشد کودک و به دلیل گسترش راه‌های دفاعی دیگر در بدن او، از اهمیت لوزه‌ی سوم کاسته می‌شود. در نوزادان، لوزه‌ی سوم معمولاً پس از پنج سالگی شروع به کوچک شدن می‌کند و تا ده سالگی از بین می‌رود.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

اسهال یا مدفوع آبکی در کودکان، معمولا در طی چند روز خود‌به‌خود از بین می‌رود ولی در صورت تداوم، نیازمند بررسی است.

زمانی که سیستم ایمنی غذا را به‌عنوان ماده‌ی مخرب شناسایی می‌کند، حساسیت غذایی اتفاق می‌افتد.

لوزه سوم بزرگ شده چیست؟

_

لوزه سوم بزرگ شده چیست؟

به دلیل این که لوزه‌ي سوم میکروب‌هایی که وارد بدن می‌شوند را به دام می‌اندازد، گاهی اوقات بافت لوزه‌ي سوم به دلیل تلاش برای مبارزه با عفونت به طور موقت متورم می‌شود (بزرگ‌تر می‌شود). همچنین، حساسیت‌ها نیز منجر به بزرگ شدن لوزه‌ی سوم می‌شوند. گاهاً تورم بهتر می‌شود. اما برخی اوقات، لوزه‌ی سوم می‌تواند دچار عفونت شود که آدنوئیدیت (adenoiditis) نامیده می‌شود. اگر تورم لوزه‌ی سوم زیاد اتفاق بیفتد ممکن است پزشک پیشنهاد دهد که لوزه‌ی سوم برداشته شود. اغلب، لوزه‌ها و لوزه‌ی سوم همزمان برداشته می‌شوند

سوالات متداول

سولات متداول

چگونه لوزه‌ی سوم بزرگ‌شده تشخیص داده می‌شود؟

پزشک ممکن است سؤالاتی بپرسد و سپس گوش، بینی و گلوی کودک را بررسی کرده و گردن را در امتداد فک بررسی کند. برای بررسی‌های دقیق‌تر ممکن است پزشک اشعه‌ی ایکس را تجویز کند یا با یک تلسکوپ کوچک به مجرای بینی نگاه کند.

برای عفونت احتمالی، ممکن است پزشک دارو‌های متفاوتی مانند قرص‌ها یا مایعات را تجویز کند. ممکن است برای کمک به کاهش تورم در لوزه‌ی سوم، استروئیدهای بینی (مایعی که به داخل بینی اسپری می‌شود) تجویز شود.

برداشتن لوزه‌ی سوم (Adenoidectomy) چیست؟

جراحی لوزه‌ی سوم نوعی جراحی است که در آن لوزه‌ی سوم برداشته می‌شود. این جراحی یکی از رایج‌ترین روش‌های جراحی همراه با برداشتن لوزه در کودکان است. اگر لوزه‌ی سوم متورم کودک را آزار داد و دارو‌ها مؤثر نبودند ممکن است پزشک جراحی را پیشنهاد دهد.

قبل از جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم چه اتفاقی می افتد؟

کودک مبتلا به آپنه‌ی خواب ممکن است قبل از جراحی به اشعه‌ی ایکس یا مطالعه‌ی خواب (polysomnogram)  نیاز داشته باشد. این به پزشکان اجازه می‌دهد تا انسداد بینی را بررسی کنند. پزشک گوش، حلق، بینی ممکن است با نور یا دوربین داخل بینی را بررسی کند.

پزشکان در مورد این که آیا کودک باید دو هفته قبل از جراحی مصرف دارو‌ها را متوقف کند یا نه اطلاع می‌دهند. همچنین، باید در مورد این که کودک تا چه موقع می‌تواند بخورد و بیاشامد اطلاع داشته باشید زیرا معده باید در روز جراحی خالی باشد. می‌توانید کودک را با صحبت در مورد برداشتن لوزه‌ي سوم آماده‌ي جراحی کنید.

در طول جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم چه اتفاقی می‌افتد؟

جراح گوش، حلق و بینی جراحی را در اتاق عمل انجام می‌دهد. کودک قبل از جراحی بیهوش می‌شود. به این معنی که متخصص بیهوشی به دقت کودک را زیر نظر خواهد گرفت و در طول عمل جراحی کودک امن و راحت خواهد خواهد بود. جراحی با دهان باز صورت خواهد گرفت به این معنی که هیچ‌گونه بریدگی و جای زخمی بر روی پوست نخواهد بود.

آیا می‌توانم در حین جراحی کنار فرزندم بمانم؟

می‌توانید تا زمانی که متخصص بیهوشی کودک را بیهوش می‌کند کنار او بمانید، سپس تا زمان پایان یافتن جراحی به اتاق انتظار ارجاع داده می‌شوید.

جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم چه مدت طول می‌کشد؟

جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم تقریباً ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت طول می‌کشد ولی ممکن است طولانی‌تر نیز شود.

پس از جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم چه اتفاقی می‌افتد؟

کودک در محل ریکاوری بیدار خواهد شد. در بیشتر موارد، در همان روز عمل کودکان مرخص می‌شوند. برخی از کودکان ممکن است برای تحت‌نظر قرار گرفتن یک شب را در بیمارستان بمانند.

بهبودی پس از جراحی برداشتن لوزه‌ی سوم تا چند روز ممکن است علائمی خفیف مانند، گلو درد، آبریزش بینی، تنفس صدا‌دار یا بوی بد دهان باشد.

کمتر از یک هفته پس از جراحی، همه‌چیز باید به حالت طبیعی برگردد و مشکلاتی که به دلیل لوزه‌ی سوم اتفاق می‌افتادند باید از بین رفته باشند. هیچ بخیه‌ای وجود ندارد که نگران آن باشید و جای لوزه‌ی سوم خود‌به‌خود درمان می‌شود.

آیا جراحی لوزه‌ی سوم خطراتی دارد؟

بیشتر کودکان عوارض جانبی یا مشکلات جدی پس از جراحی لوزه‌ی سوم ندارند، ولی همراه هر عمل جراحی خطراتی وجود دارد مانند، عفونت، خون‌ریزی و مشکلات مربوط به بیهوشی. با پزشک کودک قبل از جراحی در مورد خطرات و مزیت‌های جراحی صحبت کنید.

چگونه می‌توانم به فرزندم کمک کنم تا احساس بهتری داشته باشد؟
  • به کودک طبق دستور پزشک داروی مسکن بدهید
  • به کودک نوشیدنی فراوان بنوشانید. اکثر کودکان می‌توانند تنها چند ساعت پس از جراحی بخورند و بیاشامند اما این کار را با غذاهای سبک مانند، پودینگ، سوپ ژله یا پوره‌ی سیب‌زمینی شروع کنید.
  • بیشتر کودکان چند روز پس از جراحی باید احساس راحتی کنند. آن‌ها باید تا یک هفته پس از جراحی از دمیدن با بینی، یا انجام بازی‌های خشن دوری کنند.
  • اگر بینی کودک گرفتگی دارد یک مرطوب‌کننده‌ی خنک ممکن است به تسکین آن کمک کند. برای جلوگیری از رشد کپک، مرطوب‌کننده را روزانه بشویید.
چه موقع باید با پزشک تماس بگیریم؟

می‌توانید در صورت مشاهده‌ی موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:

  • تب
  • استفراغ پس از روز اول جراحی یا پس از مصرف دارو
  • گردن‌درد یا سفتی گردن که با مصرف دارو هم از بین نرود
  • مشکل در چرخاندن گردن
  • دوری از نوشیدن
  • حداقل هر ۸ساعت یک‌بار ادرار نکند.

در صورت مشاهده‌ی موارد زیر از دارو استفاده کنید:

  • بیش از ده دقیقه از بینی خون بچکد یا خون دهان را پر کند.
  • خون‌ریزی پس از روز اول جراحی
  • استفراغ خون یا چیزی شبیه تفاله‌ی قهوه
چه چیز دیگری باید بدانم؟

حتی اگر لوزه‌ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند، حذف آن‌ها بر توانایی کودک برای مبارزه با عفونت‌ها تأثیر نمی‌گذارد. سیستم ایمنی راه‌های زیادی برای مبارزه با میکروب‌ها دارد.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.