همهچیز درباره
کمکاری تیروئید
کمکاری تیروئید، نوعی بیماری است که تیروئید فعالیت کمی داشته و مقدار ناکافی از هورمونهای تیروئید را تولید میکند. کمکاری تیروئید، رایجترین بیماری تیروئیدی است. کودکان مبتلا به این بیماری علائم مختلفی را نسبت به بزرگسالان مبتلا به این بیماری نشان میدهند.
کمکاری تیروئیدِ گذرا چیست؟
کمکاری تیروئیدِ گذرا چیست؟
برخی نوزادان ممکن است در بدو تولد، سطح هورمون تیروئید غیرطبیعی داشته باشند که در نهایت سطح آن ثابت و طبیعی میشود. گفته میشود این کودکان به علت قرار گرفتن در معرض داروهای ضدتیروئیدی، آنتیبادیهای ضدتیروئید مادر یا کمبود یُد در رحم، به کمکاری تیروئید گذرا مبتلا شدهاند. معمولاْ در این کودکان عملکرد تیروئید به حالت طبیعی برمیگردد و نیازی به درمان بلندمدت نیست.
چه چیزی سبب کمکاری تیروئید در کودکان میشود؟
رایجترین علت کمکاری تیروئید، واکنش سیستم ایمنی بدن است که آنتیبادیهای بر علیه غدهی تیروئید تولید میکند. درمان بیماری تیروئید مادر (مانند یُد) یا آنتیبادیهای ضدتیروئید مادر میتواند عملکرد تیروئید نوزاد متولدنشده را تحتتأثیر قرار دهد.
دیابت نوع ۱ نوعی بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به سلولهای تولیدکنندهی انسولین حمله میکند.
در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفادهی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمیکند.
کمکاری مادرزادی تیروئید به دلیل ناتوانی رشد غده تیروئید رخ میدهد و از بدو تولد در کودک وجود دارد.
کمکاری تیروئید مادرزادی چیست؟
کمکاری تیروئید مادرزادی چیست؟
کمکاری تیروئید «مادرزادی» به این معنی است که بیماری از بدو تولد وجود دارد. بسیاری از نوزادان در مدت کوتاهی پس از تولد، به کمکاری تیروئید مبتلا میشوند.
کمکاری تیروئید مادرزادی، شایعترین علت قابل پیشگیریِ عقبماندگی ذهنی است. در حدود ۱۰درصد موارد، کمکاری تیروئید مادرزادی از ژن اتوزومی مغلوب به ارث میرسد، به این معنا که ۲ کپی از ژن برای ایجاد بیماری ضروری است که هم خانم و هم آقا بهطور مساوی تحتتأثیر قرار میگیرند. بیشتر کودکان متولدشده با کمکاری تیروئید، هنگام تولد طبیعی به نظر میآیند، احتمالاْ به دلیل این که هورمونهای تیروئیدی مادر، عملکرد طبیعی تیروئید کودک را در رحم حفظ کرده است.
علائم کمکاری تیروئید در کودکان چیست؟
علائم کمکاری تیروئید در کودکان چیست؟
علائم کمکاری تیروئید در نوزادان متفاوت از بزرگسالان است. هر نوزاد ممکن است علائم را به شکل متفاوتی تجربه کرده و حتی ممکن است در اغلب موارد، علائمی مشاهده نشود. به همین دلیل، همهی نوزادان باید غربالگری شوند.
علائم در نوزادان (Neonatal hypothyroidism) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زردی (پوست، چشم و مخاط زردرنگ)
- گریهی خشن
- کماشتهایی
- فتق ناف (ناف بیرونزده)
- یبوست
- رشد ضعیف استخوان
کودکی (Juvenile hypothyroidism)
- رشد ضعیف، گاهی اوقات منجر به ناهنجاری در دستها و پاها میشود
- تأخیر در رشد دندانها
نوجوانی (Adolescent hypothyroidism)
- رشد ضعیف
- تأخیر در بلوغ
- صدای خشن
- گفتار آهسته
- افتادگی پلکها
- صورت پف و ورم کرده
- ریزش موها
- پوست خشک
- نبض آهسته
- افزایش وزن
تشخیص کمکاری تیروئيد
تشخیص کمکاری تیروئيد
معمولاْ کمکاری مادرزادی تیروئید در حین غربالگری نوزاد مشخص میشود. نمونهی خون، سطح ناهنجاری هورمونهای T4 یا TSH را به نمایش میگذارد که مشکلات تیروئیدی کودک را نشان خواهند داد. ممکن است پزشک، غدهی تیروئید کودک را برای بررسی ناهنجاریها اسکن کند.
درمان کمکاری تیروئید
درمان کمکاری تیروئید
در صورت درمان نشدنِ کمکاری تیروئید در نوزادان، این مسئله منجر به عقبماندگی ذهنی در آنها میشود. همچنین ممکن است سبب موارد زیر شود:
- کمخونی
- دمای کم بدن
- نارسایی قلبی
هدف از درمان، برگرداندن عملکرد طبیعی غده تیروئید و تولید سطح طبیعی هورمونهای تیروئید است. درمان ممکن است شامل مصرف هورمونهای تیروئید برای جایگزین کردن کمبود هورمونها باشد.
برخی کودکان ممکن است در باقی عمر خود نیاز به درمان جایگزینی هورمون داشته باشند در حالی که به نظر میرسد برخی دیگر تا ۳ سالگی بر این بیماری غلبه میکنند. کنترل منظم سطح هورمون تیروئید در طول دوره درمان، و توقف ۳۰روزه درمان برای مشاهدهی پاسخ تیروئید به درمان، به پزشک در تشخیص صحیح وضعیت کودک کمک خواهد کرد.
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
دکتر طاهری، فارغالتحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علومپزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماریهای کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجانغربی، فعالیت پزشکی داشته است.
از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.