همهچیز درباره
میگرن
میگرن نوعی سردرد عودکننده (و مدام بر میگردد) است. درد آن اغلب ضرباندار است و میتواند یک طرف یا هر دو سمت سر را درگیر کند. میگرن میتواند منجر به ناتوانی فرد شود. کودکان و نوجوانان مبتلا به میگرن اغلب نیاز دارند تا زمانی که احساس بهتری داشته باشند از مدرسه، ورزش، کار یا سایر فعالیتها دوری کنند.
در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفادهی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمیکند.
اسهال یا مدفوع آبکی در کودکان، معمولا در طی چند روز خودبهخود از بین میرود ولی در صورت تداوم، نیازمند بررسی است.
زمانی که سیستم ایمنی غذا را بهعنوان مادهی مخرب شناسایی میکند، حساسیت غذایی اتفاق میافتد.
چهکسانی به میگرن مبتلا میشوند؟
چهکسانی به میگرن مبتلا میشوند؟
۱۰٪ نوجوانان و جوانان به میگرن مبتلا میشوند. پس از ۱۲ سالگی، در دوران بلوغ و بعد از آن، میزان درگیری دختران با میگرن نسبت به پسران دو برابر میشوند.
کارشناسان بر این باورند که احتمال ابتلا به میگرن میتواند به سابقهی خانوادگی مربوط باشد. کودکانی که والدین درگیر با میگرن دارند، نسبت به کودکانی که والدین آنها به میگرن مبتلا نیستند، شانس بیشتری در ابتلای به میگرن دارند. همچنین، میگرن منجر به بروز علائم دیگری نیز میشود. افراد مبتلا به میگرن میتوانند احساس سرگیجه داشته یا در معدهی خود احساس ناخوشایند بیمارگون داشتهباشند. افراد مبتلا به میگرن ممکن است به نور، صدا و بو حساس شوند.
چهچیزی منجر به میگرن میشود؟
چهچیزی منجر به میگرن میشود؟
علت دقیق میگرن مشخص نیست. دانشمندان فکر میکنند به دلیل این که برخی از نورونها (اعصاب در مغز) بهدرستی کار نمیکنند و سیگنالهای اشتباهی را ارسال میکنند، میگرن اتفاق میافتد. این ممکن است بر سیستم عصبی که درد را تنظیم میکند تأثیر بگذارد.
علت هر چه که باشد متخصصان بر این باورند که عوامل مختلفی هستند که در افراد مبتلا به میگرن آن را تحریک میکنند.
رایجترین محرکهای میگرن شامل موارد زیر هستند:
- استرس
- سیگار کشیدن
- تغییرات آبوهوایی
- نخوردن وعدههای غذایی
- تغییر ناگهانی الگوی خواب
- تغییر در سطح هورمونها
- مصرف بیشازحد کافئین یا ترک آن
- برخی غذاها (الکل، پنیر، پیتزا، مرکبات، شکلات، بستنی و...)
آیا میگرن قابل پیشگیری است؟
آیا میگرن قابل پیشگیری است؟
همهی میگرنها قابلپیشگیری نیستند؛ اما اطلاع از عواملی که باعث میگرن میشوند و تلاش برای جلوگیری از آنها میتواند کمککننده باشد. از کودک خود بخواهید تا از فعالیتهایی که ممکن است باعث میگرن شوند، مانند استفادهی طولانیمدت از کامپیوتر، دوری کند. اگر برخی از غذاها بهعنوان عاملی محرک برای میگرن عمل میکنند، به کودک خود کمک کنید تا از مصرف آنها دوری کند. برخی افراد دریافتند که کاهش کافئین یا نوشیدن آب زیاد میتواند به پیشگیری از میگرن کمک کند.
برای همهی کارهایی که فرزندتان باید انجام دهد (بهخصوص در مواقع استرسزا) برنامهریزی کنید تا وقتی همهی کارها روی هم انباشته میشود، احساس ناراحتی نکند. همچنین، ورزش منظم نیز میتواند استرس را کاهش دهد و احساس بهتری در کودک ایجاد کند. هر چه شما و کودکتان بیشتر دربارهی سردردهای میگرنی اطلاعات داشته باشید، آمادگی بیشتری نیز برای مقابله با آن خواهید داشت.
نحوه تشخیص میگرن
نحوه تشخیص میگرن
پزشک برای یافتن علت میگرن سؤالات زیادی میپرسد. کودک را معاینه کرده و توجه ویژهای به معاینهی عصبی خواهد داشت. ممکن است پزشک از شما یا کودکتان بخواهد یک دفتر یادداشت ثبت میگرن داشته باشید تا بفهمد چه چیزی منجر به سردرد کودک میشود. این اطلاعات به پزشک در یافتن بهترین درمان کمک میکند. گاهی اوقات، ممکن است پزشکان برای رد کردن مشکلات پزشکی که ممکن است منجر به میگرن شوند، آزمایش خون یا آزمایش میگرن مانند اسکن CAT یا MRI از مغز را تجویز کند.
در طول میگرن چه اتفاقی میوفتد؟
در طول میگرن چه اتفاقی میوفتد؟
هر میگرن به طور متفاوتی شروع میشود. گاهی اوقات کودکان و نوجوانان احساس میکنند که میگرن در راه است. چند ساعت یا حتی چند روز قبل از سردرد واقعی، ممکن است احساس خوشایند یا ناخوشایندی داشته باشند. ممکن است کودکان هوس غذاهای مختلف کنند یا احساس تشنگی، تحریکپذیری، خستگی یا حتی احساس پُرانرژی بودن داشته باشند. به این حالات پیشآگاهی (Premonition) میگویند.
برخی از کودکان آئورا یا هاله (Aura) را تجربه میکنند. اینها علائم عصبی هستند که درست قبل از سردرد شروع میشوند و تا یک ساعت طول میکشند. آئورا در هر فردی متفاوت است اما، اغلب بینایی را تحتتأثیر قرار میدهد؛ برای مثال یک فرد ممکن است:
- تاری دید داشته باشد.
- نقاط، توپهای رنگی، خطوط ناهموار یا چراغهای چشمکزن روشن را مشاهده کند.
- بوهای خاصی را استشمام کند.
- در بخشی از صورت خود احساس گزگز کند.
هنگامی که سردرد شروع میشود ممکن است نور، بو یا صدا کودک مبتلا به میگرن را آزار دهد یا احساس وی را بدتر کند. گاهی اوقات، اگر بخواهند زندگی معمول خود را ادامه دهند، ممکن است حالت تهوع و استفراغ داشته باشند. اغلب درد فقط از یک طرف سر شروع میشود، اما در نهایت ممکن است هر دو طرف را تحتتأثیر قرار دهد. تلاش برای انجام فعالیتهای بدنی میتواند درد را بدتر کند. اغلب میگرنها از نیم ساعت تا چند ساعت به پایان میرسند. برخی از آنها میتوانند حتی روزها طول بکشند.
میگرن چگونه درمان میشود؟
میگرن چگونه درمان میشود؟
سردردهای میگرنی و محرکهای آن بسیار متنوع هستند. درمان بر اساس شدت سردردها، تعداد دفعات وقوع آنها و علائمی که کودک از خود نشان میدهد، میباشد. معمولاً دراز کشیدن در یک اتاق خنک، تاریک و ساکت میتواند یاریرسان باشد. پزشک ممکن است داروهای مسکن یا داروهایی که به تهوع و استفراغ کمک میکنند را تجویز کند. برخی از کودکان و نوجوانان به داروهای پیشگیریکننده که برای کاهش تعداد و شدت میگرن مصرف میشوند، نیاز دارند. برخی از پزشکان روشی به نام بیوفیدبک (biofeedback) را به مبتلایان به میگرن آموزش میدهند. این روش به آنها کمک میکند تا آرام شده و از مغز برای کنترل برخی عملکردهای بدن (مانند ضربان قلب و استرس عضلانی) که باعث درد و تنش میشوند، استفاده کنند. اگر میگرن بهآرامی شروع شود، برخی از افراد میتوانند از بیوفیدبک برای حفظ آرامش و توقف حمله استفاده کنند.
افزودن سایر درمانهای غیردارویی به برنامهی درمانی، مانند طبسوزنی یا گیاهان دارویی، به برخی از افراد مبتلا به میگرن کمک میکند. اما قبل از امتحان کردن این روشها، با پزشک خود مشوت کنید. بهخصوص در مورد درمانهای گیاهی، زیرا آنها میتوانند بر روشهای سنتی درمان تأثیر بگذارند.
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
دکتر طاهری، فارغالتحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علومپزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماریهای کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجانغربی، فعالیت پزشکی داشته است.
از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.