همه‌چیز درباره

تشنج در کودکان

تشنج زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های مغز بسوزند یا زیاد فعالیت کنند. تشنج به‌طور موقت، سیگنال‌های الکتریکی طبیعی مغز را مختل می‌کند که خصوصاً در نوزادان و کودکان شایع است و علل گسترده‌ای دارد. گاهی تشنج به علت بیماری یا آسیب ایجاد می‌شود، ولی در بیشتر کودکان، علت اصلی آن شناسایی نشده است. گاهی اوقات علائم سایر بیماری‌ها مانند غش و سکته‌ی مغزی، می‌تواند شبیه به تشنج باشد.

_

علت تشنج در کودکان

علت تشنج در کودکان

تشنج، بسته به این که کدام قسمتِ سر، ناهنجاری فعالیت الکتریکی داشته باشد، انواع گسترده‌ای دارد. بیماری­‌ها و آسیب­‌های بسیاری سبب تشنج در کودکان می­‌شوند، شامل:

ضربه به سر

آسیب هنگام تولد

بیماری مادر در طول بارداری

وراثت

بیماری‌های ادراکی

مسمومیت

بیماری پیشرونده در مغز

سکته‌ی مغزی

تب یا عفونت

تومور مغزی

مشکلات متابولیکی و ناهماهمنگی شیمیایی در بدن

الکل یا داروها

icon About

نشانه‌های تشنج

بیشتر مردم تصور می‌کنند تشنج شامل تکانه‌های عصبی در کل بدن کودک، یا از دست دادن موقت هوشیاری است. ولی در برخی انواع تشنج ممکن است فرد علائمی تجربه نکند. تشنج‌های خاص به راحتی قابل‌تشخیص هستند: حرکات پرشی، انقباض‌های ناگهانی، اسپاسم. در‌حالی‌که دیگر تشنج‌ها نشانه‌های ظاهری ندارند. همگام با رشد و توسعه مغز کودکان، فعالیت تشنج آن‌ها نیز تغییر می‌کند. اگر کودک یک یا دو تشنج بی‌‌علت تجربه کند، ممکن است بیماری صرع تشخیص داده شود.

اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی نوعی اختلال عصبی تکاملی است که رشد و عملکرد سیستم عصبی در آن متفاوت است.

اوتیسم، نوعی اختلال عصبی تکاملی است که کودک در ارتباط با دیگران، درک و بیان ارتباطات، به مشکل برمی‌خورد.

زمانی که سیستم ایمنی غذا را به‌عنوان ماده‌ی مخرب شناسایی می‌کند، حساسیت غذایی اتفاق می‌افتد.

_

تشخیص تشنج

تشخیص تشنج

اگر کودک تشنج کند، تشخیص صحیح بر اساس مشاهدات علائم کودک است. زمانی که به متخصص اعصاب مراجعه کنید برای شرح موارد زیر آماده باشید:

علائم تشنج چیست؟

علائم تشنج چیست؟

ممکن است کودک علائم گسترده‌ای را بر اساس نوع تشنج داشته باشد. برخی تشنج‌­ها با علائمی مانند لرز و یا از دست دادنِ موقت هوشیاری مشخص می­‌شوند. دیگر تشنج‌­ها در حدی خفیف هستند که حتی ممکن است متوجه آن نشوید. ممکن است این علائم شامل توهم بصری یا تغییرات شدید احساسی باشد. در بعضی موارد، تشنج علائم خارجی ندارد.

تشنج لزوماً به مغز آسیب نمی‌­رساند ولی برخی تشنج­‌ها منجر به آسیب می­‌شوند. عوارض جانبی تشنج، مانند تغییرات قابل‌توجه در رفتار و شخصیت ممکن است حتی وقتی کودک تشنج نمی‌­کند نیز باقی بماند. در بعضی موارد، تشنج با بیماری­‌های عصبی بلند‌مدت و مشکلات یادگیری و رفتاری همراه است.

ممکن است در حین تشنج، کودک سقوط کرده یا زخمی شود. ماندن در کنار کودک در طول تشنج بسیار حائز اهمیت است. در صورت نشستن یا ایستادنِ کودک، او را به آرامی روی زمین قرار دهید. در صورت استفراغ، کودک را به پهلو قرار دهید و اشیاء خطرناک در اطراف او را بردارید. ممکن است تشنج کودک را خسته کند. متأسفانه، همان‌طور که عوارض جسمی تشنج آزار‌دهنده است، این عارضه می‌تواند سبب خجالت­ و انزوای اجتماعی کودک شود.

برخی علائم تشنج که ممکن است کودک تجربه کند شامل:

_

گزینه‌های درمان تشنج

گزینه‌های درمان تشنج

مهم­‌ترین بخش مراقبت از کودک نه‌تنها درمان تشنج، بلکه درمان عوارض آن نیز هست. برای مثال، متخصص مغز و اعصاب از آزمایش خاصی برای کنترل توانایی‌­های ادراکی، یادگیری، رفتار، رفاه عاطفی، و عملکرد­های اجتماعی برای گسترش راهبردهایی که بر بالا­ترین سطح عملکرد فرزند شما کمک خواهد کرد، استفاده می‌­کند.

آزمایش‌های بررسی تشنج

آزمایش‌های بررسی تشنج

تیم پزشکی در ابتدا تشنج را از دیگر بیماری‌ها که شبیه تشنج هستند -مانند سکته‌­ی مغزی، غش و اختلال­‌های حرکتی- تشخیص خواهد داد. در صورت تشخیص تشنج، قدم بعدی تشخیص محل وقوع آن در مغز، و بررسی احتمال بیماری صرع یا دیگر اختلالات است. همچنین پزشک آزمایش­‌های گوناگونی را برای بررسی تشنج انجام می­‌دهد، شامل:

اکثرِ این آزمایش‌ها در درمانگاه‌های بیماران سرپایی انجام می‌شوند. همچنین، احتمال دارد برای مشکلاتی که ممکن است با تشنج همراه باشد، تست‌هایی مانند مشکلات یادگیری، رفتاری یا افسردگی نیز پیشنهاد شود که شامل آزمایش‌های خاصی برای کنترل توانایی‌هایی ادراکی کودک، یادگیری، رفتاری، رفاه عاطفی و عملکرد­های اجتماعی است.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.