همهچیز درباره
شب ادراری
شب ادراری یا بستر ادراری زمانی اتفاق میافتد که کودک نمیتواند در خواب، ادرار خود را نگهدارد،.
عفونت ادراری، نوعی عفونت باکتریایی است که درصورت درمان نشدن، میتواند منجر به درد و عوارض در کودک شود.
اسهال یا مدفوع آبکی در کودکان، معمولا در طی چند روز خودبهخود از بین میرود ولی در صورت تداوم نیازمند بررسی است.
تالاسمی، بیماری ژنتیکی است که در آن، بدن، شکل غیرطبیعی هموگلوبین را تولید کرده و باعث کمخونی میشود.
علت شب ادراری
علت شب ادراری
درک این موضوع که شبادراری نوعی مشکل رفتاری نیست، اهمیت دارد. هر چند، گاهی اوقات به دلیل احساس ناامنی یا استرس نیز ممکن است اتفاق بیافتد. برخی از والدین از خواب سنگین فرزند خود آگاه هستند و علت شب ادراری آنها نیز همین است. البته مطالعات نشان دادهاند که الگوی خواب کودکانی که بستر خود را خیس میکنند با الگوی خواب دیگر کودکان تفاوتی ندارد.
شواهد زیادی نشاندهندهی ارتباط شبادراری با تأخیر در رشد فرایند طبیعی دستیابی به کنترل شبانه است. فرایند طبیعی شامل آزادسازی هورمونی است که کلیهها را برای کاهش تولید ادرار در طول خواب شبانه آماده میکند. این هورمون، وازوپرسین (Vasopressin) یا هورمون کاهندهی ادرار نام دارد و در اکثر کودکانی که در شب مشکل دارند، ترشح نمیشود.
دلیل واحدی برای این بیماری وجود ندارد اما تحقیقات، برخی پیوندهای ژنتیکی را یافتهاند که نشاندهندهی نقش وراثت در بروز این مشکل است.
تشخیص شب ادراری
تشخیص شب ادراری
در صورتی که کودک ۶ ساله یا بزرگتر سن دارد، مشورت با متخصص مجاری ادرار اطفال، فکر خوبی است. این کار میتواند برای کمک به درمان صحیح و اطمینان از این که مشکل سلامتی وجود ندارد که باعث شب ادراری شود، ضروری است، مانند بیثباتی مثانه (انقباض ناخواستهی مثانه)، و یا دریچهی پیشابراه خلفی، بیماری مادرزادی در پسرها که در آن، لولهای که ادرار را به خارج از بدن حمل میکند دارای فلپهای بافتی اضافی است. به همین علت، یادداشت تاریخچهی دقیق از عادات تخلیه کامل و حرکات روده اهمیت خواهد داشت.
نکته
- این مسئله، بیشتر اوقات مشکل خودبهخود حل میشود و جای نگرانی ندارد.
- برخی از کودکان کنترل شبانه را تا چندین سال پس از به دست آوردن کنترلِ کامل در طول روز به دست نمیآورند.
- شب ادراری در ۱۵ تا ۲۰ درصد از کودکان ۵ساله، و ۱۰ درصد از کودکان ۷ساله اتفاق میافتد.
- برخی از کودکان درگیر با این مشکل، درجاتی از خیس شدن را در طول روز نیز دارند.
برخی آزمایشهای اضافی که ممکن است پزشک پیشنهاد دهد:
- سیستویوتروگرام (VCUG)
آزمایش اشعهی ایکس، زمانی که سوند داخل مجاری ادرار قرار گرفته، برای مشاهدهی جریان معکوس ادرار به داخل حالبها و کلیهها استفاده میشود.
- مطالعهی آیرودینامیک
آزمایشی که برای تشخیص چگونگی عملکرد مثانه و اسفنکتر ادرار در حین مراحل پر و تخلیه شدن مثانه استفاده میشود. به مثانه سوند وصل شده و به آرامی با محلول آب نمک گرم پر میشود.
- سونوگرافی مثانه کلیه
این آزمایش تصویربرداری، برای تشخیص اندازه و شکل کلیه و مثانهی کودک است که برای بررسی وجود توده، سنگ، کیست یا دیگر انسدادها و ناهنجاریها استفاده میشود.
درمان شبادراری
درمان شبادراری
به یاد داشته باشید که در بیشتر موارد، شبادراری خودبهخود و بدون درمان خاصی رفع میشود. گاهی اوقات معیارهای ساده مانند نمودارهای برچسب یا زنگ هشدار برای بیدار کردن کودک میتواند کمککننده باشد. با این که شبادراری آسیب جدی به کودک وارد نمیکند ولی ممکن است عزتنفس او را تحتتأثیر قرار دهد.
اگر کودک به دلیل شرکت در یک مهمانی یا خوابیدن در مکانی دیگر خجالتزده میشود، احتمالاً در مورد این مسائل نیاز به مشورت با پزشک خواهید داشت:
- اصلاح رفتاری
- رواندرمانی
- شرطیسازی درمانی
- دارودرمانی، شامل دسموپرسین استات و جایگزین هورمون طبیعی وازوپرسین
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
drmahsataheri
دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
دکتر طاهری، فارغالتحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علومپزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماریهای کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجانغربی، فعالیت پزشکی داشته است.
از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.