همه‌چیز درباره

کم‌کاری مادرزادی تیروئید

«کم‌کاری تیروئید» شرایطی‌ست که در آن، غده‌ی تیروئید، هورمون تیروئید کافی تولید نکند. کم‌کاری مادرزادی تیروئید زمانی رخ می‌دهد که بیماری از بدو تولد کودک وجود داشته باشد. در صورتی که این بیماری درمان نشود می‌تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود.

_

عوارض کم‌کاری تیروئید مادرزادی

عوارض کم‌کاری تیروئید مادرزادی

کم‌­کاری تیروئید می‌تواند رشد و تکامل کودک را تحت­‌تأثیر قرار دهد که شامل رشد جنسی نیز هست. اگر کم­‌کاری تیروئید بدون درمان باقی بماند، می‌تواند منجر به این موارد شود:

کم‌خونی

نارسایی قلب

دمای پایین بدن

ناتوانی‌های ذهنی شدید

icon About

زندگی با کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید می‌تواند رشد و تکامل طبیعی کودکان را تحت‌تأثیر قرار دهد؛ لذا ادامه دادنِ درمان، مهم است. برخی از کودکان نیازی به تداوم درمان تا بزرگسالی ندارند. درمان برای اطمینان حاصل کردن از رشد قدی کودک (رشد قد طبیعی) تا بزرگسالی به والدین کمک می‌کند. بهتر است با همفکریِ پزشک، برنامه‌ای برای مدیریت بیماری تهیه کنید. اگر نگران رشد فرزندتان هستید یا کودک علائم کم‌کاری تیروئید را بروز می‌دهد، حتماً با پزشک تماس بگیرید.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

سیستم ایمنی افرادی که به شیر حساسیت دارند به‌طور طبیعی به پروتئین موجود در شیر واکنش نشان می‌دهد.

اختلالات تیروئید

اختلالات تیروئیدی موجب تولید خیلی کم و یا خیلی زیاد هورمون­ها، و کم و زیادنِ شدن سرعت متابولیسم می‌شوند.

_

علت کم‌کاری تیروئيد مادرزادی

علت کم‌کاری تیروئيد مادرزادی

شایع‌­ترین علت کم‌کاری مادرزادی تیروئید، ناتوانی رشد غده­ تیروئید قبل از تولد است. گاهی اوقات غده وجود دارد، ولی هورمون­‌های تیروئید را نمی‌­سازد. در سایر موارد، غده‌­ی تیروئید در محل غیرطبیعی در گردن قرار دارد که باعث می‌­شود کمتر از حد معمول کار کند. همچنین، این بیماری ممکن است به علت درمان مشکل تیروئیدی در حین بارداری اتفاق بیافتد. اگر رژیم غذایی مادر، یُد کمی داشته باشد، کودک نیز در هنگام تولد، سطح هورمون‌­های تیروئیدیِ کمی خواهد‌ داشت.

چه کسانی در معرض خطر کم‌کاری تیروئید قرار دارند؟

چه کسانی در معرض خطر کم‌کاری تیروئید قرار دارند؟

کودکی در معرض کم­‌کاری تیروئید قرار دارد که موارد زیر را داشته باشد:

نکات کلیدی درمورد کم‌کاری تیروئید

نکات کلیدی درمورد کم‌کاری تیروئید

_

تشخیص کم‌کاری تیروئید

تشخیص کم‌کاری تیروئید

همه­‌ی کودکان در روز­های اول زندگی خود برای بیماری­‌های جدی غربالگری می­‌شوند. این محموعه آزمایش، با نمونه‌ی جزئی از خون که از پاشنه­‌ی کودک گرفته می‌­شود، انجام می‌گیرد. یکی از این آزمایش‌ها، تست عملکرد تیروئید است. این تست، مقدار هورمون­‌های تیروئیدی را اندازه می‌گیرد. همچنین، مقدارهورمون‌هایی که به تیروئید، دستور تولید هورمون‌های بیشتری را می‌دهند نیز مورد سنجش قرار می‌گیرند. پزشک ممکن است آزمایش تصویر‌برداری از غده‌ تیروئید را نیز تجویز کند. کودکان نارس برای بررسی این که آیا غده­‌ی تیروئید به رشد ادامه می‌دهد یا نه، ممکن است چند هفته پس از تولد به آزمایش تصویربرداری مکرر نیاز داشته باشند.

علائم کم‌کاری تیروئید مادرزادی

علائم کم‌کاری تیروئید مادرزادی

ممکن است نوزاد در ابتدا هیچ علائمی از خود نشان ندهد. اغلب، علائم از چند ماه اول شروع شده و می­‌توانند شامل موارد زیر باشد:

البته علائم در هر کودک متفاوت است. کم‌کاری مادرزادی تیروئید، نوعی بیماری‌ست که برای کاهش مشکلات احتمالی بلند­مدت، باید هرچه زود­تر درمان شود.

_

درمان کم‌کاری تیروئيد مادرزادی

درمان کم‌کاری تیروئيد مادرزادی

کم­‌کاری مادرزادی تیروئید با دادنِ روزانه‌ی هورمون­‌های تیروئیدی غیرطبیعی به کودک، درمان می‌­شود. ممکن است کودک به مدت چندین سال­ یا حتی تا پایان عمر، به مصرف این هورمون‌­ها نیاز داشته باشد. مدت زمان درمان، بستگی به کنترل و نتیجه‌ی آزمایش دارد. در برخی موارد، ممکن است غده­‌ی تیروئید دوباره شروع به کار کند که احتمالاْ در ۳ سالگی این اتفاق می‌افتد. با گذشت زمان غده تیروئید با آزمایش خون مورد بررسی قرار می‌گیرد. این، نشان‌دهنده‌ی فعالیت مجدد غده‌ی تیروئید است. رشد و تکامل کودک نیز با گذشت زمان پیگیری می‌شود.

_

نکاتی درمورد ملاقات با پزشک

نکاتی درمورد ملاقات با پزشک

نکاتی که به شما کمک می­‌کند تا از ملاقات با پزشک بیشترین بهره را ببرید:

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.