همه‌چیز درباره

رفلاکس معده

رفلاکس معده به مری، هنگامی اتفاق می‌افتد که محتوای معده از معده به مری بازگردد. وقتی این برگشت مایع باعث ایجاد علائم آزار‌دهنده‌ای شود، رفلاکس معده به رفلاکس معده به مری تبدیل خواهد‌ شد. در صورت بالا آوردن کودک، لزوماً نیازی به دارو نیست. در حقیقت، این کار یعنی او از پسِ این بیماری بر‌آمده‌است. روش غذا دادن به کودک، تأثیر زیادی بر رفلاکس دارد.

درد شکم

درد شکم، اولین دلیل مراجعه­‌ی والدین و کودکان به پزشک است. بیشتر کودکان گاه‌به‌گاه دل­‌درد را تجربه می‌­کنند.

حساسیت به شیر گاو، رایج‌ترین حساسیت غذایی در بین کودکان است که ۲ تا ۳ درصد از کودکان زیر سه‌سال را درگیر می‌کند.

حساسیت غذایی

واکنش غیر­طبیعی به برخی غذاهای خاص که سیستم ایمنی به آن پاسخ می­‌دهد و منجر به علائم ناخوشایند می‌شود.

علت رفلاکس معده در کودکان

_

علت رفلاکس معده در کودکان

رایج‌­ترین علت این که محتوای معده وارد مری نوزادان و کودکان می‌­شود، شُل شدن اسفنکتر زیرین مری (LES) است که اجازه می­‌دهد مایع معده به درون مری بازگردد. این اتفاق اگرچه طبیعی است ولی ممکن است به صورت مکرر در کودکان اتفاق بیافتد.

دیافراگم و شکم نیز در LES اهمیت دارد. هنگامی که یکی یا هر دو به‌درستی کار نکنند، احتمال بد‌تر شدن رفلاکس وجود دارد.

در نهایت، اگر مری کودک به‌درستی حرکت نکند، هر رفلاکسی که وارد مری شده و رفع نشود، کودک را در معرض خطر علائم و آسیب مری قرار می‌دهد.

از آنجا که رفلاکس معده و مری با علائم مختلفی بروز می‌یابد، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق‌تر و دوری از روش‌های درمانی غیر‌ضروری، حائز اهمیت است.‌

علائم رفلاکس معده و مری چیست؟

علائم رفلاکس معده و مری چیست؟

علائم رفلاکس معده به مری می‌تواند از تف کردن تا مشکلات شدید بالا آوردن، التهاب مری، درد و مشکلات ریه، متفاوت باشد. هر کودکی ممکن است رفلاکس معده به مری را به اَشکال متفاوت تجربه کند.

علائم رایج شامل :

علائم رایج شامل :

بالا آوردن، اتفاقی عادی برای نوزادان است. برای این حالت، تا زمانی که کودک به خوبی رشد می‌کند و مشکلات دیگری مانند مشکل در تنفس را بروز نمی‌دهد، نیازی به درمان نیست و به‌طور معمول خود‌به‌خود درمان می‌شود.

رفلاکس معده به مری در این شرایط ممکن است نیاز به درمان داشته باشد:

درمان رفلاکس مری به معده 

_

درمان رفلاکس مری به معده 

درمان رفلاکس معده به مری با توجه به سن تغییر می‌­کند. اولین قدم در درمان رفلاکس طبیعی در نوزادان، یافتن راه‌حل‌هایی است که نیازی به استفاده از دارو ندارند. ممکن است متخصص گوارش، روش‌­های مختلفی را برای آرام کردن و تغذیه­‌ی نوزاد پیشنهاد دهد.

بیشتر کودکان مبتلا به رفلاکس معده، تقریباً تا یک سالگی، تا زمانی که اسفنکتر زیرین مری قوی‌تر شود از پسِ بیماری برمی­‌آیند. برای برخی دیگر، داروهایی تجویز می­­‌شود که اسید معده را از بین می‌برد یا معده را سریع‌تر خالی می‌­کند و می‌تواند رفلاکس، استفراغ و سوزش معده را به حداقل برساند. تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی نیز می‌تواند موثر باشد.

برای موارد شدید رفلاکس معده به مری، درمان‌های پیشرفته‌­تری نیز وجود دارد. ممکن است جراحی برای تقویت اسفنکتر زیرین مری و از بین بردن عوامل مکانیکی رفلاکس پیشنهاد شود.

به بیماران مبتلا به رفلاکس معده به مری که جراحی کرده‌­اند ولی مشکلات همچنان ادامه‌دار است، درمان­‌های خاصی شامل دارو برای شُل کردن معده، مانند تزریق بوتاکس، یا دارو­هایی برای بهبود تخلیه­‌ی معده و کاهش درد پیشنهاد می‌شود.

تشخیص رفلاکس معده و مری در کودکان

تشخیص رفلاکس معده و مری در کودکان

به منظور تشخیص صحیح بیماری، ممکن است پزشک یک یا چند روش زیر را توصیه کند:

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.