همهچیز درباره
رفلاکس معده
رفلاکس معده به مری، هنگامی اتفاق میافتد که محتوای معده از معده به مری بازگردد. وقتی این برگشت مایع باعث ایجاد علائم آزاردهندهای شود، رفلاکس معده به رفلاکس معده به مری تبدیل خواهد شد. در صورت بالا آوردن کودک، لزوماً نیازی به دارو نیست. در حقیقت، این کار یعنی او از پسِ این بیماری برآمدهاست. روش غذا دادن به کودک، تأثیر زیادی بر رفلاکس دارد.


درد شکم
درد شکم، اولین دلیل مراجعهی والدین و کودکان به پزشک است. بیشتر کودکان گاهبهگاه دلدرد را تجربه میکنند.


حساسیت به شیر گاو، رایجترین حساسیت غذایی در بین کودکان است که ۲ تا ۳ درصد از کودکان زیر سهسال را درگیر میکند.


حساسیت غذایی
واکنش غیرطبیعی به برخی غذاهای خاص که سیستم ایمنی به آن پاسخ میدهد و منجر به علائم ناخوشایند میشود.


علت رفلاکس معده در کودکان
علت رفلاکس معده در کودکان
رایجترین علت این که محتوای معده وارد مری نوزادان و کودکان میشود، شُل شدن اسفنکتر زیرین مری (LES) است که اجازه میدهد مایع معده به درون مری بازگردد. این اتفاق اگرچه طبیعی است ولی ممکن است به صورت مکرر در کودکان اتفاق بیافتد.
دیافراگم و شکم نیز در LES اهمیت دارد. هنگامی که یکی یا هر دو بهدرستی کار نکنند، احتمال بدتر شدن رفلاکس وجود دارد.
در نهایت، اگر مری کودک بهدرستی حرکت نکند، هر رفلاکسی که وارد مری شده و رفع نشود، کودک را در معرض خطر علائم و آسیب مری قرار میدهد.
از آنجا که رفلاکس معده و مری با علائم مختلفی بروز مییابد، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیقتر و دوری از روشهای درمانی غیرضروری، حائز اهمیت است.
علائم رفلاکس معده و مری چیست؟
علائم رفلاکس معده و مری چیست؟
علائم رفلاکس معده به مری میتواند از تف کردن تا مشکلات شدید بالا آوردن، التهاب مری، درد و مشکلات ریه، متفاوت باشد. هر کودکی ممکن است رفلاکس معده به مری را به اَشکال متفاوت تجربه کند.
علائم رایج شامل :
علائم رایج شامل :
- سوزش معده
- درد قفسهی سینه
- برگشتن غذا به دهان
- تنفس بد
- درد قفسهی سینه یا درد در حین یا پس از صرف غذا
- غُر زدن در زمان صرف غذا
- سکسکه
- خفگی
- سرفهی مداوم، سرفهای که در شب بروز دهد، یا هر دو
- خسخس سینه
- ناتوانی در افزایش وزن
- خونریزی گوارشی
بالا آوردن، اتفاقی عادی برای نوزادان است. برای این حالت، تا زمانی که کودک به خوبی رشد میکند و مشکلات دیگری مانند مشکل در تنفس را بروز نمیدهد، نیازی به درمان نیست و بهطور معمول خودبهخود درمان میشود.
رفلاکس معده به مری در این شرایط ممکن است نیاز به درمان داشته باشد:
- استفراغ مکرر که سبب کاهش وزن و رشد میشود.
- دردی که عملکرد روزانه را تحتتأثیر قرار بدهد.
- عوارض رفلاکس مانند التهاب (Esophagitis)، زخم گوارشی در مری یا مشکلات تنفسی که سبب بستری شدن در بیمارستان میشود.
درمان رفلاکس مری به معده
درمان رفلاکس مری به معده
درمان رفلاکس معده به مری با توجه به سن تغییر میکند. اولین قدم در درمان رفلاکس طبیعی در نوزادان، یافتن راهحلهایی است که نیازی به استفاده از دارو ندارند. ممکن است متخصص گوارش، روشهای مختلفی را برای آرام کردن و تغذیهی نوزاد پیشنهاد دهد.
بیشتر کودکان مبتلا به رفلاکس معده، تقریباً تا یک سالگی، تا زمانی که اسفنکتر زیرین مری قویتر شود از پسِ بیماری برمیآیند. برای برخی دیگر، داروهایی تجویز میشود که اسید معده را از بین میبرد یا معده را سریعتر خالی میکند و میتواند رفلاکس، استفراغ و سوزش معده را به حداقل برساند. تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی نیز میتواند موثر باشد.
برای موارد شدید رفلاکس معده به مری، درمانهای پیشرفتهتری نیز وجود دارد. ممکن است جراحی برای تقویت اسفنکتر زیرین مری و از بین بردن عوامل مکانیکی رفلاکس پیشنهاد شود.
به بیماران مبتلا به رفلاکس معده به مری که جراحی کردهاند ولی مشکلات همچنان ادامهدار است، درمانهای خاصی شامل دارو برای شُل کردن معده، مانند تزریق بوتاکس، یا داروهایی برای بهبود تخلیهی معده و کاهش درد پیشنهاد میشود.




تشخیص رفلاکس معده و مری در کودکان
تشخیص رفلاکس معده و مری در کودکان
به منظور تشخیص صحیح بیماری، ممکن است پزشک یک یا چند روش زیر را توصیه کند:
- مانومتری مری (Esophageal manometry): یک لولهی نازک که از طریق بینی یا دهان به مری وارد میشود تا فشار داخلی مری و اسفنکتر پایینی مری اندازهگیری شود.
- اندوسکوپی: این روش شامل استفاده از یک لولهی نازک و روشن است که از طریق بینی یا دهان، در درون مری برای مشاهدهی داخل آن قرار میگیرد.
- آزمایش pH مری برای سوزش معده (pH impedance testing): این کار مشخص میکند که آیا محتویات معده به مری نشت میکند و با علائم مرتبط است یا نه.
- (BRAVO placement): در طی این آزمایش، کپسول بیسیم به مری وصل میشود تا آنچه که اسید در بدن انجام میدهد را ضبط کنند.
- اندوسکوپی فوقانی معده (Upper GI endoscopy): در این آزمایش، لولهی منعطفی از طریق دهان به داخل معده میرود که امکان مشاهده و نمونهبرداری (بیوپسی) از اندامهای مختلف را فراهم میکند تا مشخص شود که التهاب نهفته یا دلیلی برای علائم رفلاکس معده به مری وجود دارد یا نه.
- رادیوگرافی دستگاه گوارش فوقانی (Upper GI series): این آزمایشها، اندامهای قسمت بالای سیستم گوارش را با استفاده از باریُم، یک مایع ماتِ رادیویی که داخل اندامها را پوشش میدهد، بررسی میکند تا در اشعهی ایکس نمایان شوند.
- مطالعات تخلیه معده: این آزمایشها تعیین میکنند که آیا محتویات معده به درستی وارد رودهی کوچک میشوند یا نه. تخلیهی دیرهنگام معده سبب برگشت محتویات معده به مری و رفلاکس معده به مری میشود.


drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری
متخصص بیماریهای کودکان و نوزادان
🕰ساعتهای حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
آشنایی با دکتر مهسا طاهری
دکتر طاهری، فارغالتحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علومپزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماریهای کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجانغربی، فعالیت پزشکی داشته است.
از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.