همه‌چیز درباره

زخم معده

زخم معده، نوعی زخم باز در پوشش داخلی معده یا دوازدهه (اولین بخش از روده‌ی کوچک) است. هنگامی که زخم در معده باشد، زخم معده و هنگامی که زخم در دوازدهه باشد، زخم دوازدهه نامیده می‌شود.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

اسهال یا مدفوع آبکی در کودکان، معمولا در طی چند روز خود‌به‌خود از بین می‌رود ولی در صورت تداوم، نیازمند بررسی است.

زمانی که سیستم ایمنی غذا را به‌عنوان ماده‌ی مخرب شناسایی می‌کند، حساسیت غذایی اتفاق می‌افتد.

_

عوارض زخم معده

عوارض زخم معده

با وجود این که زخم معده بیشتر در بزرگسالان رایج است، کودکان نیز در هر سنی می‌توانند به این زخم مبتلا شوند. این بیماری، بدونِ درمانِ صحیح ممکن است باعث بروز عوارض جدی شود که در زیر آورده شده‌اند:

خون‌ریزی

از آنجایی که پوشش داخلی معده یا دوازدهه فرسوده شده است، ممکن است رگ‌های خونی آسیب ببینند و منجر به خون‌ریزی شوند.

ایجاد سوراخ

گاهی اوقات سوراخی در دیواره‌ی معده یا دوازدهه ایجاد می‌شود و باکتری‌ها و غذای نیمه هضم‌شده به درون حفره‌ی شکم استریل (روده‌بند) نشت می‌کنند.

انسداد و تنگ شدن

زخمی در انتهای معده (جایی که دوازدهه) که می‌تواند منجر به تورم و جای زخم شده و باعث تنگ شدن یا مسدود شدن ورودی روده شود.

علائم زخم‌معده چیست؟

علائم زخم‌معده چیست؟

با این که زخم معده همیشه با علائمی همراه نیست، ولی شایع‌ترین علامت آن احساس دائمی درد یا سوزش دردناک در شکم، بین استخوان جناغ و ناف است. درد، اغلب بین وعده‌ی غذایی و صبح زود بروز می‌یابد و ممکن است در طی چند دقیقه تا چند ساعت به اتمام برسد. علائم کمتر رایج زخم معده شامل موارد زیر است:

چگونه زخم‌معده تشخیص داده می‌شود؟

چگونه زخم معده تشخیص داده می‌شود؟

درمان زخم معده بسته به علت آن متفاوت است؛ بنابراین، تشخیص صحیح علت زخم، قبل از شروع درمان بسیار مهم است. پزشک سابقه‌ی پزشکی را بررسی می‌کند و معاینه‌ی فیزیکی انجام می‌دهد. فرایند تشخیص زخم کودک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آزمایش خون، مدفوع یا تنفس: این آزمایش‌ها برای بررسی علائم از دست دادن خون، التهاب و حضور هلیکوباکترپیلوری در مدفوع انجام می‌شوند.

آندوسکوپی: آزمایشی است که در آن از اندوسکوپ برای بررسی بخش‌های داخلی دستگاه گوارش استفاده می‌شود. ممکن است نمونه‌ای از بافت داخل دستگاه گوارش برای آزمایش برداشته شود.

رادیوگرافی دستگاه گوارش فوقانی (Upper GI series): آزمایش اشعه‌ی X با ماده‌ی کنتراست بلعیده شده برای مشخص کردن دستگاه گوارش انجام می‌گیرد.

چه‌چیزی منجر به زخم معده می‌شود؟

_

چه‌چیزی منجر به زخم‌معده می‌شود؟

در گذشته باور بر این بود که سبک زندگی مانند استرس و رژیم غذایی منجر به زخم می‌شوند، اما امروزه مطالعات نشان می‌دهند که اسید معده نیز در زخم معده نقش دارد. همچنین، مطالعات نشان می‌دهند که زخم می‌تواند به دلیل عفونتی که هلیکوباکترپیلوری منجر به آن شده، اتفاق بیفتد. در حالی که همه‌ی این فاکتور‌ها می‌توانند منجر به زخم در کودک شوند، به نظر می‌رسد هلیکوباکترپیلوری به‌احتمال زیاد عامل اصلی آن باشد.

دیگر عوامل دخیل ممکن است شامل: استرس فیزیکی، داروهای غیر‌استروئیدی و غیر‌التهابی، مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم که معده را در برابر تأثیرات مخرب مایعات گوارشی مانند اسید‌هیدروکلریک و پپسین آسیب‌پذیر می‌کند.

چگونه زخم‌معده درمان می‌شود؟

چگونه زخم‌معده درمان می‌شود؟

چندین گزینه‌ی درمانی متفاوت برای زخم معده و زخم دوازدهه وجود دارد. در گذشته پزشک‌ها به والدین کودکانی که مبتلا به زخم بودند، پیشنهاد می‌کردند که از غذا‌های تند، چرب و اسیدی دوری کنند. امروزه، رژیم غذایی ملایم به‌عنوان درمان یا اجتناب از زخم، ناکارآمد شناخته می‌شود. رژیم غذایی خاصی برای کودکان مبتلا به زخم وجود ندارد. برخی از کودکان با اطلاع یا بدون اطلاع و اجازه‌ی والدین سیگار می‌کشند. کشیدن سیگار باعث تأخیر در سرعت بهبود و عود زخم می‌شود. مصرف الکل نیز پوشش دستگاه گوارش را تحریک می‌کند.

پزشک‌ها زخم معده و دوازدهه را با انواع داروها درمان می‌کنند که شامل موارد زیر است:

برای درمان هلیکوباکترپیلوری، این داروها یا روند‌ها اغلب همراه با آنتی‌بیوتیک‌ها به‌صورت ترکیبی استفاده می‌شوند. در بیشتر موارد، داروهای ضد زخم، زخم را به‌سرعت و به طور مؤثر بهبود می‌دهند و هلیکوباکترپیلوری از عود بیشتر زخم‌ها جلوگیری می‌کند. هرچند، کودکانی که به داروها پاسخ نمی‌دهند یا شاهد عوارضی می‌شوند، به جراحی نیاز دارند. هنگامی که جراحی نیاز باشد ممکن است به یک یا چند تا از روش‌های زیر نیاز باشد:

در زمان درمان هلیکوباکترپیلوری این داروها یا روش‌ها اغلب همراه با آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده می‌شوند. در بیشتر موارد، داروهای ضد زخم، زخم‌ها را به‌سرعت و به طور مؤثر درمان می‌کنند و ریشه‌کنی هلیکوباکترپیلوری از عود بیشتر زخم‌ها جلوگیری می‌کند.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.